bild

bild

bild

bild

cerebellar abiotrophy
 
uc davis
 
Anette Mattssons artikel. 

Här finns filmer på drabbade.
Film 1  
Film 2  
Film 3
 
Hit skickar du ditt prov.
UC Davis
SLU Sverige

bild

Cerebellar Abiotrophy

CA är en genetisk sjukdom som drabbar nervcellerna i lillhjärnan. Det är Purkinjecellerna som bryts ner och de kan aldrig återbildas. Nedbrytningen av cellerna börjar oftast från födseln och fram till 6 månaders ålder, men det är en sjukdom som också kan utvecklas senare i livet, även om det inte är lika vanligt.

Dessa celler har stor betydelse för balans och koordination. En häst som drabbas av CA blir ofta snubbliga, har svårt med avstånd och är mycket skadebenägna. Hästen rör sig som om de går i uppförsbacke med högt lyfta framben och rörelsemönstret är "stelt". Andra symptom som tyder på att hästen har insjuknat är att hästen skakar huvudet med små regelbundna skakningar. Hästen är oftast lättskrämd och om den utsätts för stress så förvärras också symptomen som jag berättat om ovan. Hästen saknar blinkreflex, den har alltså svårt för att blinka när den borde göra det (t ex när man drar handen fram och tillbaka över ögat snabbt) Den har oftast svårt för att rygga och hålla koll på sin kropp överhuvudtaget, att de springer in i staket och har svårt att gå på/över saker är inget ovanligt.

CA är en sjukdom som skulle kunna jämföras med ett handikapp. Det är ingen dödlig sjukdom, men oftast blir symptomen så grava att avlivning är den enda utvägen för att hästen inte ska vara en fara för sig själv, eller andra. Även om symptomen är lindriga (vilket som mycket väl kan vara) så är det inte säkert att rida hästen, de bör endast användas som sällskap eller promenadhäst.

För att få reda på om sin häst är drabbad (CA/CA), bärare (N/CA) eller helt ren (N/N) så måste man skicka in ett test. Forskningen sker i USA på US Davis Veterinary Genetics Laboratory. Testresultatet är helt tillförlitligt eftersom man nu testar på den exakta genen.
Om man ska betäcka sin häst så är det mycket viktigt att man testar sin häst för att förhindra att den här sjukdomen sprider sig ännu mer. Är bara en av hästarna bärare så finns det ingen risk att avkomman blir drabbat, men är både stoet och hingsten bärare så finns det en risk på 25 % att avkomman blir drabbad. Det är precis vad som hände med vår Almir.

Almir är idag ett och ett halvt år och har än så länge inte visat några symptom. Almir tillhör en grupp hästar som US Davis är väldigt nyfiken på, just eftersom de inte har visat några symptom än.

Jag har en egen teori om det här. Eftersom det i nuläget fortfarande finns en massa hästar som inte är testade vet man ju faktiskt inte hur många som är bärare/dubbelbärare. Förmodligen så finns det många hästar ute i världen som är både bärare och dubbelbärare, men eftersom det är så få som har testat sina hästar än så länge så får aldrig forskarna reda på det. Så min högsta önskan är att så många som möjligt testar sina hästar så att forskarna kan få in tillräckligt med material. Titta på din egen häst, det verkar otroligt, men tänk om den faktiskt också är en dubbelbärare?

Silver Almir    Bloggen